Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
GENEL

YEMEK SONRASI KARNIM AĞRIYOR DİYORSANIZ, BU HABER SİZE

SAFRA KESESİ TAŞI BELİRTİLERİ

Karnın sağ üst kısmında bulunan, küçük bir armut şeklindeki safra kesesi, kanallarla karaciğer, pankreas ve bağırsaklara bağlanır.


Öğünler arasında karaciğer tarafından üretilen safra sıvısını depolayan safra kesesi yemek sırasında bu sıvıyı safra kanalı (ödyolu) aracılığıyla bağırsaklara gönderir ve bu sıvı gıdalar yoluyla alınan yağı sindirmek için kullanılır.

Safra Kesesi Taşının Belirtileri

Safra kesesi taşı bulunan kişilerin büyük çoğunluğunda herhangi bir belirti görülmez. Bu nedenle safra taşları “sessiz” bir sağlık sorunu olarak kabul edilir.


“ŞİŞKİNLİK VE AĞRILARA DİKKAT”

40 yaş ve üzeri kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülen safra kesesi taşı yiyeceklerden alınan yağın sindirilmesinde sorunlara yol açar. Bu nedenle özellikle yağlı bir yemek sonrası yaşanan aşırı şişkinlik ve karın bölgesinden başlayarak omuza vuran ağrılar safra kesesi taşı belirtisi olabilir.

Safra kesesi taşının neden olduğu ağrılar genellikle karnın sağ üst köşesinde (kaburgaların alt bölgesinde) veya karnın hemen üstünde orta bölgede yoğunlaşır.

“AĞRI ŞİDDETLENİYORSA, YAYILIYORSA DİKKAT”

Ağrı şiddetlendikçe sırt bölgesine ve karnın geneline yayılabilir. Bu ağrılar süreklidir ve 10-15 dakikadan 1-2 saat varan sürelerde devam edebilir. Eğer ağrı 4-5 saatten uzun sürdüyse bu durum çoğunlukla safra kesesinin tahriş olduğu anlamına gelir. Ağrının şiddeti vücudun pozisyonu değiştikçe azalıp artmaz.

Ağrının şiddetlenmesiyle birlikte kusma görülebilir.

Bunlara ek olarak kişi aşırı terleyebilir, ateşi yükselebilir ve titreyebilir. Safra taşı nedeniyle gıdalarla birlikte alınan yağın sindirimi zorlaştığı için özellikle yağlı yiyecekler yedikten sonra aşırı şişlik oluşabilir.


Tedavi Yöntemleri

Safra kesesi taşının tedavisi için izlenecek yol büyük oranda taşın büyüklüğüne ve bulunduğu bölgeye bağlıdır. Eğer taş küçükse, safra kesesi içindeyse ve safra akşında herhangi bir soruna yol açmıyorsa tedavi gerektirmez.

“AĞRI ŞİDDETLİYSE DOKTORA BAŞVURUN”

Ancak taş safra kanallarını, safra kesesini tıkayacak kadar büyükse, safra akışını engelliyorsa, şiddetli ağrılara yol açıyorsa ve bulunduğu bölgenin iltihaplanmasına neden oluyorsa tedavi edilmesi gerekir.

Safra kesesi taşlarının tedavisinde doktor hastanın genel sağlık durumuna, yaşına, taşların büyüklüğüne ve neden olduğu komplikasyonlara göre tedavi yöntemleri uygulanır.

Alınması Gereken Önlemler


Yağlı gıdalar safra kesesi taşlarını engellemek için uzak durulması gereken gıdalardır. Ayrıca safra kesesi taşlarını engellemek için bol miktarda lifli gıdaların tüketilmesi gerekir.

“SÜT ÜRÜNLERİNE DİKKAT”

Süt ürünleri hayvansal yağ bakımından oldukça zengindir ve bu nedenle bu gıdaların tüketimine de dikkat edilmelidir. Aşırı şekerli gıdalar, margarin, yağlı çerezler, tatlandırıcılar, yumurta, mayonez, alkol, kafein ve karbonatlı içecekler safra kesesi taşlarına karşı uzak durulması gereken gıdalar arasında yer almaktadır.

“KIZARTMALARA DİKKAT”

Safra kesesi problemi olan bir kişi yemek pişirirken de bazı noktalara dikkat etmelidir. Kızartılmış gıdalardan uzak durulmalıdır. Bunun yerine gıdalar kaynatılmış, pişirilmiş veya ızgara şeklinde tüketilmelidir. Gıdaların kızartılmasında kullanılan yağlar safra kesesi taşı oluşumunu tetikleyebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu