Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
GENEL

Topuk Ağrısının Çeşitleri ve Sebepleri Nelerdir?

Topuk ağrısı hemen hemen herkesin hayatının bir döneminde karşılaştığı oldukça yaygın ve rahatsız edici bir durumdur. Topuğunuza saplanan ağrı bütün ayağa yayılır ve normal şekilde hareket etmenizi engeller. Peki bunun sebebi ne olabilir? Bu makalemizde konuya açıklık getirmek için topuk ağrısına neden olan en yaygın faktörlere değineceğiz.


Topuk ağrısının sebepleri nelerdir?

Topuk ağrısı normalde fiziksel aktivitelerden veya küçük kazalardan sonra ortaya çıkar fakat ansızın ve hiçbir sebep olmadan da görülebilir. 26 kemiğin ve 33 eklemin bulunduğu insan ayağındaki en büyük kemik topuktur. Ayak, yüzden fazla kas, tendon ve bağ dokusunun bulunduğu oldukça karmaşık ve hassas bir uzuvdur. Bu nedenle ayak sağlığının ve bütünlüğünün böylesine önemli olması gayet normaldir. Bir ağrı oluştuğunda genellikle topuğun hemen önünde veya arkasında hissedilir. Eğer bu ağrı ciddi derecede şiddetliyse yürümenizi bile etkileyebilir. Aşağıda detaylandıracağımız birçok faktör vardır, ancak hepsinden önce, bu rahatsızlığa teşhis koyacak kişinin doktorunuz olduğunu belirtmemiz gerekir.

1. Topuk dikeni

Topuk dikeni şüphesiz ki topukta oluşan ağrıların en yaygın sebebidir. Ancak topuk dikeni denilen şey esasen nedir? Topuk dikeni, topuğun alt tarafında oluşan ve normal topuğun daha ötesine kadar uzayan bir tür kemiktir. Sadece birkaç milimetrelik çıkıntı bile devasa ağrıların oluşması için yeterlidir. Ayaktaki kas ve tendonların aşırı zorlanmasından sonra veya topuğu ön ayakla bağlayan doku gruplarının gerilmesi ve topuk kemiğini çevreleyen zarın yırtılması sonucunda bu ağrılar alevlenebilir. Peki bu durum nasıl gerçekleşir? Sendelemek, rahatsızlığa sebep olabilecek ayakkabılar giymek, yanlış pozisyonda koşmak ve hatta obezite bile bir sebep olabilir.

2. Plantar fasiit

Eğer ağrınız ağrı ayak tabanına yayılıyorsa muhtemelen plantar fasiit problemi ile karşı karşıya olabilirsiniz. Bu rahatsızlık, lifleri bağlayan dokuların (bağ doku) iltihaplanması sonucunda ortaya çıkar. Zorlanmaktan, çok fazla yürümekten, koşmaktan veya uzun süre boyunca rahat olmayan ayakkabıların giyilmesinden dolayı iltihap oluşabilir. Ayak tabanındaki yumuşak lif dokuların aşırı derecede gerilmesi ve hatta kopması sonucunda plantar fasiit oluşabilir. Ancak topuk dikeninin de genelikle bu durumla bağlantılı olduğunu unutmayın. Plantar fasiit rahatsızlığı ile karşılaştığınızda problemli ayağı dinlendirmek sadece geçici bir süre rahatlama sağlar ve topuğunuz hareket ettiğinde ağrı tekrar başlar. Bir doktora görünmek ve doktorunuzun verdiği tedavi programını ve tavsiyeleri uygulamak çok önemlidir. Ancak ev tedavisi olarak da, buzun ağrıyı rahatlattığını ve biberiye yağı ile yaptığınız masajın iltihabı azalttığını unutmayın. Ayağınıza bandaj sararak ve buz dolu su şişesini bir süre ayağınızda gezdirerek de güzel sonuçlar elde edebilirsiniz.


3. Over pronasyon

Over pronasyon çok fazla bilinen bir durum değildir. Yanlış şekilde yürüdüğümüz zaman ortaya çıkar. Yürürken yere öncelikle topuk yere değer ve ağırlığımız ayağın dış kısmından ayak baş parmağına doğru yayılır. Ayağımızı tam olarak yere bastığımızda ayak tabanı çok fazla gerilir ve bu durum topuğun etrafındaki tendon ve bağ dokularda aşırı zorlanmaya neden olur. Eğer bu tip bir sakatlanma tedavi edilmezse diz ve kalçada da rahatsızlıklara yol açabilir. Yürürken yeterince dikkatli olmazsak, herhangi bir dengesizlik bütün iskelet sistemimizi etkileyebilir. Kulağa garip geliyor olabilir ancak doğru.

4. Topuk ağrısının diğer sebepleri

Romatizma ve diğer artrit türleri: Topuk eklemlerinde ortaya çıkan yaygın ve ağrılı durumların sebeplerinden biri de artrittir.

Gut: Vücuttaki aşırı ürik asit birikimi sadece ayak baş parmağında değil ayrıca topukta da iltihaba neden olabilir ve bu rahatsızlık çok şiddetlidir.

Bursan iltihaplanması (Bursitis): Bursan iltihaplanmasını mutlaka duymuşsunuzdur. Topuk dikenine çok benzer bir durumdur ancak bu vakada anormal olarak büyüyüp hareket kabiliyetinizi kısıtlayan şey kemik değil sinirdir.


Haglund hastalığı: Oldukça sık karşılaşılan bu durumun sebebi çok sık şekilde topuklu ayakkabı giyilmesidir. Topuk kemiğinin hemen arkasında ve aşil tendonun sağ tarafında oluşan bir tür çıkıntıdır. Çok acı verici bir durumdur.

Aşil tendonunun iltihaplanması: Eğer çok hareketli bir yaşantınız varsa veya bir sporla ilgileniyorsanız bu sakatlanma çeşidini mutlaka duymuşsunuzdur. Tendinit olarak bilinen bu iltihaplanma, aşil tendonunun defalarca zorlanması sonucunda ortaya çıkar.

Kemik zedelenmesi: Genellikle bir tökezleme veya ayağınızı yanlışlıkla bir yere çarpma nedeniyle oluşur. Bu durumda ne tür bir tedavi uygulanacağı çok karışık değildir; yapmanız gereken ilk şey problemli bölgeye buz koymaktır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu