Ödemler Vücutta Neden Oluşur Ve Ödeme Ne İyi Gelir?
Ödem, vücudun dokularında sıkışan aşırı sıvının neden olduğu şişliktir. Ödem vücudunuzun herhangi bir bölümünü etkileyebilmesine rağmen, en çok el, kol, ayak, ayak bilekleri ve bacaklarda fark edilir.
Ödem, ilaç, gebelik veya altta yatan bir hastalığın (genellikle kalp yetmezliği, böbrek hastalığı veya karaciğer sirozu) sonucu olabilir.
Aşırı sıvıyı gidermek ve yiyeceklerinizdeki tuz miktarını azaltmak için ilaç almak sıklıkla ödemi hafifletir. Ödem altta yatan bir hastalığın belirtisi olduğunda, hastalığın kendisi ayrı tedavi gerektirir.
Ödemin nedenleri
Özellikle uzun süredir oturuyorsanız ya da ayakta kalıyorsanız, bacaklarınızda biraz şişme meydana gelmesi normaldir.
Ödem genellikle altta yatan bir sağlık durumunun bir belirtisidir. Aşağıdaki durumların veya tedavilerin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir:
Hamilelik, Böbrek hastalığı, Kalp yetmezliği, Kronik akciğer hastalığı, Tiroid hastalığı, Karaciğer hastalığı, Yetersiz beslenme, Kortikosteroidler veya yüksek tansiyon, (hipertansiyon) ilaçları gibi ilaçlar, Kontraseptif hap,
Bacaklarda ödemin en yaygın iki nedeni hareketsizlik ve uzun süreli ayakta kalmadır.
Diğer olası nedenler şunlardır:
Kan pıhtısı, Ciddi varikoz damarları, Bacak yaralanması veya bacak cerrahisi, Deride yanma..
Ödemin belirtileri.. Ödemin ortak belirtileri ve semptomları şunları içerir:
Derinin altındaki dokuların şişmesi, Kabarıklık, Derinin gerilmesi, Bölgeye birkaç saniye basıldıktan sonra ciltte oluşan çukur, Karın genişlemesi..
Pulmoner ödem semptomları şunları içerir:
Öksürme, Baş dönmesi, sersemleme, sersemlik, Hırıltı..
Akciğer ödemi yaşamı tehdit eden bir durum olabilir ve aşağıdaki ciddi belirtilerin ortaya çıkması acil tıbbi yardım gerektirebilir:
Göğüs ağrısı, Kan tükürme, Bayılma, Soluk cilt, Terlemek..
Ödemin tedavisi
Ödemi tedavi etmek için, genellikle altta yatan nedeni tedavi etmeniz gerekir. Örneğin, alerjiden şişme tedavisi için alerji ilaçları alabilirsin.
Sıvı drenajındaki bir bloktan alınan ödem bazen drenajın tekrar akmasıyla tedavi edilebilir. Bacaktaki kan pıhtısı kan tinerleri ile tedavi edilir. Pıhtı parçalayıp drenajı normale döndürürler. Kan veya lenf bloke eden bir tümör bazen ameliyat, kemoterapi veya radyasyonla küçültülebilir veya çıkarılabilir.
Konjestif kalp yetmezliği veya karaciğer hastalığı ile ilgili bacak ödemi, furosemid (Lasix) gibi bir diüretikle (bazen “su hapı” olarak adlandırılır) tedavi edilebilir. Daha fazla idrara çıktığınızda bacaklardaki sıvı kan içine geri akabilir. Ne kadar sodyum yemeniz gerektiğini sınırlamak da yardımcı olabilir.
Ödem için tedavi yöntemleri
Elma sirkesi: Elma sirkesi ödem semptomları azaltmak için iyi bilinen bir ilaçtır. Potasyumun yüksek olması, vücutta potasyum düzeylerini doldurmak ve sıvı tutulmasını engellemek için yardımcı olur. Dahası, onun antiinflamatuar özellik sergileyerek şişlik ve ağrı azaltmaya destek olur.
Epsom tuzu: Epsom tuz banyosu ödemden kaynaklanan şişme, iltihaplanma ve ağrıdan kurtulmanıza yardımcı olabilir. Vücudunuzdan fazla sıvı ve toksin çıkarmak için oldukça etkilidir. 2 bardak Epsom tuzunu ılık banyoda karıştırın. İçinde 10 ila 15 dakika boyunca ödem yaşanan bölgeyi bekletin. Haftada 3 defaya kadar tekrarlayabilirsiniz.
Çay ağacı yağı: Çay ağacı yağını, böcek ısırıkları veya sokmalarından kaynaklanan ödemi veya iltihabı tedavi etmek için kullanabilirsiniz. Antiinflamatuar ve analjezik özelliklere sahip olan çay ağacı yağı ödem nedeniyle oluşan şişme ve ağrı azaltabilir.
Hardal yağı: Hardal yağı, ödem için komple bir çözüm sağlar. Avuç içinde sıcak hardal yağı alabilir ve etkilenen bölgeye hafifçe masaj yapabilirsiniz. Diğer yol ise yaklaşık iki çay kaşığı hardal tohumunu suda ıslatın ve çözeltiyi etkilenen bölgeye uygulayın.
Kişniş tohumu: Kişniş tohumlar ödem için bilinen en iyi ilaçlardan biri olarak kabul edilir. Birkaç çay kaşığı kişniş tohumunu alın ve eklediğiniz suyun yarısına gelene kadar suyla kaynatın. Solüsyonu filtreleyin ve bütün miktarı bir kerede tüketin. Bu ödem için bir çözüm sağlayacaktır.
Keten tohumu: Keten tohumlarını ezin ve yiyeceklerinize serpin. Bu sadece ödemi kolaylaştırmakla kalmaz aynı zamanda vücuda pek çok faydalı besin sağlayacaktır. Keten tohumunun tadını beğenmezseniz keten tohumu yağını kolayca alıp etkilenen bölgede uygulayabilirsiniz.
Karahindiba çayı: Karahindiba doğal bir diüretiktir ve vücudunuzdan fazla suyu çıkartabilir. Karahindiba çayı yapmak için kaynatılmak üzere bir bardak su getirin. Kaynatın ve yaklaşık bir çay kaşığı kadar taze karahindiba ekleyin. Yaklaşık 7 dakika kadar demleyin. Etkili sonuçlar elde etmek için her gün yaklaşık 2-3 fincan çay tüketmeye çalışın.
Maydanoz suyu: İki çay kaşığı kadar kurutulmuş maydanozu kaynar suda yaklaşık 10 dakika kaynatın. Sonrasında süzün ve için. Her gün üç bardak maydanoz çayı içebilirsiniz. Maydanoz doğal bir diüretiktir ve vücudun aşırı sıvısını gidermeye yardımcı olur. Ancak, hamiliyseniz, bu sizin için iyi bir fikir değildir.
Sarımsak: Sarımsak bir diüretiktir. Fazla suyu vücuttan atmaya yardımcı olur ve toksinleri de vücuttan atar. Ayrıca ince ve genç kılan vücut yağını kırarak kilo vermenize yardımcı olur. Sarımsağı pişirirken, salatalara ve çorbalara devamlı ekleyerek tüketebilirsiniz. Düzenli kullanmaya dikkat edin.
Rezene: Rezene, baharatlı bir aromaya sahiptir ve antik özellikli bir bileşik olan anetol içerir. Bir diüretiktir ve bazı çalışmalar, sistolik kan basıncını düşürdüğünü, böylelikle vücudun böbrekler yoluyla aşırı miktarda su ve sodyum salmasına yardımcı olduğunu söylemektedir. Aynı zamanda, uygun sindirime yardımcı olur ve gazı rahatlatır.
Mısır püskülü çayı: Mısır püskülleri antioksidanlar, flavonoidler, polifenoller ve vitamin K bakımından zengindir. Böbrek hastalıkları ve üriner enfeksiyonların tedavisi için mükemmeldir. Ürik asit ve su tutma oranını düşürür. Doğal bir diüretik olarak, toksinler ve atıkları ortadan kaldırır. Ödemin tedavisine ek olarak, gut ve artrite de yardımcı olur. Kan incelticileriyle olumsuz etkileşim gösterebileceğinden kullanmadan önce bir doktora başvurun.
Salatalık: Salatalık, vücudumuzdaki fazla sıvıyı emmek için yararlı ve etkili bir bitkidir. En az 15 dakika şişmiş ayaklarınıza veya ayak bileklerinize taze salatalık dilimleri koyun, bu ayaklarınızın şişmesini azaltacaktır. Zengin bir su kaynağı olduğu için diyetinize salatalık da ekleyebilirsiniz.
Lahana: Lahana yaprakları da vücudumuzdan aşırı sıvıyı emmeye elverişlidir. Etkilenen bölgenin üzerine biraz taze lahana yaprağı yerleştirin ve ardından pamuklu bir bezle örtün, ayağın şişmesi ve hassasiyetini azaltmak için yardımcı olabilir. Islak olduktan sonra lahana yapraklarını değiştirin. Bu yöntemi günde iki kez tekrarlayabilirsiniz.
Bal kabağı: Bilmeniz gereken bazı gerçekler vardır: Tüm diüretik gıdalar ödem için harika doğal ev ilaçlarıdır ve kabak, en popüler diüretik gıdalardan biridir. Vücudunuzdan fazla su alınmasını hızlandırabilir ve bundan sonra miktarı kontrol altında tutabilirsiniz.
Kızılcık: Aynı zamanda bir diüretik gıda olan kızılcık vücuttan ödemlerin atılması için oldukça etkilidir. Birçok yönden kullanabilirsiniz ve en iyi sonucu elde etmek için günde birkaç kez tekrarlamalısınız.
Muz: Muz sadece diüretik bir gıda olduğundan değil, aynı zamanda potasyumdan zengin olduğu için ödem için en iyi doğal ev ilaçlarından biri haline gelir. Bu maddenin aşırı suyun ortadan kaldırılmasında çok etkili olduğu iddia ediliyor ve eğer idrara çıktıktan sonra fazla su kaybediyorsanız, muz yardımcı olabilir. Genel olarak muz, vücudunuzdaki su miktarını verimli bir şekilde kontrol eder.