Her 3 Kadından Birinde Görülüyor. Rahimdeki Büyüme : Miyom
RAHIMDEKI IYI HUYLU BÜYÜMELER OLARAK BILINEN MIYOM, KADINLARDA EN SIK RASTLANAN DOKTORA BAŞVURMA NEDENLERI ARASINDA GELIYOR. ÜSTELIK OLDUKÇA YAYGIN GÖRÜLÜYOR. ÖYLE KI HER 3 KADINDAN BIRI BU RAHATSIZLIKTAN DOLAYI DOKTORA GELIYOR.
Rahimdeki iyi huylu büyümeler olarak bilinen miyom, kadınlarda en sık rastlanan doktora başvurma nedenleri arasında geliyor. Üstelik oldukça yaygın görülüyor. Öyle ki her 3 kadından biri bu rahatsızlıktan dolayı doktora geliyor. Çoğunlukla belirti vermeyen miyomlar, büyüdüklerinde bağırsak fonksiyonlarını bile bozabiliyor. Bu sebeple tedavide geç kalınmaması gerektiğini ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Rana Karayalçın, miyomlar hakkında bilgi verdi
Miyomlar alınmadığı takdirde hastanın organlarında bası yapabiliyor. Aynı zamanda boyutunun çok büyümesi sonucunda ise karın içerisinde ciddi bir hacim oluşturabildiği için hayati önem taşıyan bağırsak fonksiyonları etkiliyor. Bununla beraberidrar torbası üzerinde de bası oluşturan miyomlar nedeniyle hasta sürekli ve sık sık tuvalete gitmek zorunda kalabiliyor. Sonuçta kadının yaşam kalitesinin düşmesinin yanında böbreklerde de hasar oluşabiliyor.
Miyomlarda tanı ultrason aracılığıyla konuluyor. Tanı sonrasında hastanın cerrahiye ihtiyaç duyup duymadığını gösteren bazı kıstaslar olduğunu anlatan Doç. Dr. Rana Karayalçın, şu bilgileri veriyor;
1- Hastanın şikayetleri
Miyomların kadınlarda yarattığı sıkıntıların başında düzensiz adet kanaması geliyor. İlaç tedavileriyle kontrol edilemeyen yoğun kanamanın varlığında cerrahi tercih ediliyor.
2- Miyomların yerleşimi
Rahim içerisine doğru büyümüş miyomlar daha fazla kanama yapıyor. Aynı zamanda hamile kalma konusunda sıkıntı yaratabiliyor. Bu nedenle rahim içine doğmuş miyomlar zaman kaybedilmeden cerrahi yöntem ile tedavi ediliyor.
3- Miyomların büyüme hızı
Normal şartlarda miyomlar büyüme hızları değişebilen ve kanser olmayan yani iyi huylu oluşumlar. Ancak bir miyom senede 2-3 cm’den fazla büyüyorsa kansere dönüşüm endişesi yaratabiliyor. Bu durumda miyomların alınması olası kanser riskini de ortadan kaldırıyor. Bu nedenle miyomların hiçbir şikayet yaratmasa bile düzenli olarak kontrol edilmesi önem taşıyor.
4- Miyomların kapladığı yer
Miyom, pelvis leğen kemiğinin içinden daha yukarı çıkarsa, 10 haftalık gebelik ölçüsünden daha büyükse ve ağrı yapıyorsa bu tip miyomların da alınması gerekiyor. Bazen karnı kaplayan, 10-11 kilograma varan dev miyomlar oluşabiliyor. Bunlar da mutlaka cerrahi tedaviyle alınıyor.
MİYOM NEDİR VE KORUNMA YOLLARI
Nadiren kötü huylu olsa da, genellikle iyi huylu olan, rahim duvarı dokusundan kaynaklanan tümörlere miyom adı verilir. 35-45 yaş arası tüm kadınlarda miyom görülme ihtimali bulunmakla beraber, erken teşhis edildiğinde hiçbir tehlikesi olmayan bir sağlık problemidir. Miyomu başka bir ifadeyle tanımlarsak; rahim ağzında oluşan kas dokusu oluşumlarıdır diyebiliriz.
Miyom Nedir?
Kadınlarda ciddiye alınması gereken rahatsızlıklardan biri olan miyom, rahim ağzında oluşan kas dokusu oluşumlarıdır. Erken dönemde teşhis edilmediğinde rahim etrafında bulunan organlara da zarar verme özelliğine sahip olan miyomlar, mutlaka düzenli jinekolojik muayene gerektirmektedir. Ağrı ve şiddetli kanama gibi belirtilerle teşhis edilmesi daha da kolay olan miyomların büyüklüklerine göre tedavi şekilleri de değişiklik göstermektedir. Miyomların oluşmasında en temel etken kadınlardaki östrojen hormonu olarak bilinmektedir. Bu sebeple menopoz döneminde östrojen hormonu azalan kadınlarda miyom görülme olasılığı bu nedenden dolayı daha azdır.
Miyomun Nedenleri Nelerdir?
Miyomların başlıca nedenleri arasında genetik yatkınlık geliyor. Annesinde ya da kız kardeşinde daha önce miyom görülmüş olan kadınlarda miyom oluşma riski daha da yükselmektedir. Östrojen hormonunu fazlalığı genellikle kadınları hamilelik döneminde yakalıyor. Hamilelikte hormon dengesinin değişmesi ile birlikte, miyom oluşma ihtimali de yükselmektedir. Bu doğrultuda miyomun büyüklüğüne göre düşük yapma olasılığı da vardır. Ayrıca östrojen içeriği yüksek olan ilaçların kullanılması da miyom nedenleri arasındadır. Doğum kontrol hapları yüksek oranda östrojen içerse de, yapılan araştırmalar sonucunda doğum kontrol haplarının miyoma neden olmadığı tespit edilmiştir.
Miyomun Belirtileri Nelerdir?
Miyom, kadınlarda erken dönemde belirti veren ve teşhisi kolay olan rahatsızlıklardan biridir. Adet dönemlerindeki görülen kanamanın normalden fazla olması miyom belirtisi olabilir. Ayrıca biten adet kanaması sonrasında belirli aralıklarla görülen açık renkli kanamalar da miyoma işaret eden bir belirtidir. Miyomlar idrar torbasına baskı yapacağı için sık idrara çıkma isteği uyandırabilir. Diğer yandan boyutu büyük olan miyomlar bağırsakları da etkileyeceği için kabızlık görülmesi de olasıdır. Miyom belirtileri arasında gözle görülebilecek belirtilerden biri ise, karındaki rahim bölgesindeki şişliktir. Kadınların kendilerinde oluşan farklılıkları takip edip üzerine düştükleri takdirde, miyom erken teşhisi ve tedavisi mümkün olan bir hastalıktır.
Miyomdan Korunma Yolları Nelerdir?
Östrojen hormonu miyom oluşumunu tetikleyen bir unsur olsa da, miyom oluşumu üzerine yapılan araştırmalar, hareketsiz bir yaşam biçimini benimseyen şişman kadınların da miyom tehdidi altında olduklarını göstermiştir. Bu noktada miyomdan korunmak için en etkili yöntem olarak hareketli olmak ve karın kaslarının sürekli çalışmasını sağlamak bir nebze de olsa miyom oluşumunu azaltacaktır.
Miyom Tedavisi Nasıldır?
Küçük boyutta olan miyomlar hem çok fazla belirti vermezler hem de ilaçla tedavileri mümkündür. Yeni oluşmuş olan miyomun tespit edildiği durumlarda, sürekli kontrol altında olmak ve miyomun büyüme hızı ve çoğalma ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır. Büyük boyutta ve birden fazla görülen miyomların tedavisinde ise ameliyat tedavisi tercih edilmektedir. Bu şekilde doktor kontrolünde ve takibinde miyomların takibinin yapılması, kadınların bu rahatsızlıktan en az seviyede zarar görmeleri mümkün hale gelecektir.