Küflü Ekmeğin Küfsüz Tarafını Yediğinizde Vücudunuzda Bunlar Oluyor
Ekmek neredeyse hepimizin vazgeçilmezi, ne kadar sağlık için az yenmesi ya da yenmemesi söylense de ekmek yenmeden de olmuyor..
Sık ekmek tüketen biriyseniz muhtemelen ekmeğinizin küflendiğini görmüşsünüzdür.
Peki küflenen ekmeği hemen atıyor musunuz yoksa küflenmemiş kısmını yiyor musunuz?
Tech Insider’dan aktarılanlara göre küflü ekmek düşündüğünüzden çok daha tehlikeliymiş.
Küflü ekmeğin küflü görünmeyen kısmını yeseniz bile sağlığınız tehlike altında olabilir.
Küfün neden olduğu iplikçik, küf görünmeyen yere de alttan ulaşabiliyor.
Tıpkı ağaç kökleri gibi iplikçikler de ekmeğin her yerini sarıyor.
Küflü Ekmek Yersek Ne Olur?
Nefes alma güçlükleri ve alerjik etkiler yaratabilecek olan küfler insanları ve diğer hayvanları hasta edecek mikotoksinler üretirler. Bu mikotoksinlerin en ünlülerinden biri olan aflatoksin de; ekmeğin, pirincin, tahılların ve kabuklu yemiş ürünlerinin içinde veya üzerinde oluşur.
Etkisini hemen göstermeyen aflatoksin, zamanla vücudun bağışıklık sistemini çökerterek, iç organlar ve özellikle de karaciğerde tahribata yol açar.
Sağlığı ciddi derecede etkileyebilecek olan mikotoksinlerin oluştuğu yerlerin de kökler olduğunu düşününce, ekmeği kesip yemenin bile oldukça tehlikeli olduğunu söyleyebiliriz. Sonuçta kök kısımları gözle görülemiyor, dolayısıyla ne kadarlık bir alana yayıldığını anlamanız imkansız.
Küflenme sonucunda oluşan penisilyum gibi mantarların faydalı olduğu bilinse de diğer küfler enfeksiyona neden olabiliyor.
Ekmeğinizde ne tür bir küf olduğunu kestirmek güç. En iyisi küflenen ekmeği hiç düşünmeden atmak.
Günümüzde hala bazılarımız çok az küflü ekmekleri tüketmeye devam ediyorlar ve tehlikelerinden habersizler.
Paylaşarak durumdan haberdar olmalarını sağlayın.