Kadınlarda Böbrek Enfeksiyonunun Belirtileri
Böbreklerinizde enfeksiyon oluştuğunda bu durum sizi gitgide yavaşlatır ve yorgunluğunuzun günden güne daha kötü hale geldiğini fark edersiniz. Kadınlar anatomik yapılarından dolayı böbrek enfeksiyonu yaşamaya daha yatkındır. Sadece basit bir idrar yolu enfeksiyonu böbreklere sıçrayarak karmaşık bir hale gelebilir ve bu durum da bazılarımızın ne yazık ki daha önceden yaşadığı tatsız sonuçlara neden olabilir.
Böbrek enfeksiyonuna ne sebep olur;
Semptomlarınız yüksek ihtimalle aniden ortaya çıkar ve günden güne ansızın değişir. Birçok kadın böbrek enfeksiyonu teşhisi konulduğunda şaşkınlığa uğrar. Fakat bu duruma neden olan çok fazla semptom vardır. Dikkatli olun:
En bilinen sebebi hiçbir zaman tam olarak iyileşmeyen mesane enfeksiyonudur. Bazen bu durum uygun tedavi süreçlerinin takip edilmemesinden kaynaklanır. Örneğin birçok kadın kendi kendini tedavi etmeye çalışır. Ancak bu kesinlikle iyi bir fikir değildir. Bir enfeksiyona neden olan her bakteri türü için ayrı antibiyotik vardır. Hepsi aynı değildir. Bu nedenle doktorunuza görünmeniz oldukça önemlidir. Böylece mesane enfeksiyonu böbreklerinize sıçrama şansı bulmadan önce tamamen iyileştirilebilir. Kadınların anatomileri gereği bu enfeksiyona yakalanmaya daha yatkın olduğunundan bahsetmiştik.
Bu nedenle enfeksiyondan kaçınmak için gerekli hijyeni sağlamak çok önemlidir. Fakat dikkatli olun. Aşırı derecede yapılan temizlik vücudun doğal dengesini sağlayan yararlı bakterilerin yok olmasına neden olabilir. Cinsel aktiviteler sırasında da enfeksiyon kapmamak için dikkatli olmalısınız. Polikistik böbrekler de bu enfeksiyonların sebebi olabilir. Şeker hastalığı göz önünde bulundurulması gereken diğer bir faktördür. Geçmişte yaşanan böbrek taşı sorunları böbrek enfeksiyonun habercisidir. Düşük koruma ya da zayıf bağışıklık sistemi diğer bir risk faktörüdür..
Böbrek enfeksiyonunun belirtileri;
1. Sebepsiz yorgunluk
Yorgunluk yavaş yavaş gelir. Kesinlikle normalden daha yorgun hissettiğimiz günlerin olması doğaldır: Regl dönemlerinde, migren ağrılarında… Fakat bir böbrek enfeksiyonu vakasında zamanla tüm gücünüzü kaybettiğinizi fark edersiniz. Kendinizi neredeyse tren çarpmış gibi hissedersiniz ve yalnızca oturduğunuzda ya da uzandığınızda rahatlarsınız. Yorgunluk derece derece artar. Bu da gün geçtikçe durumun kötüleşeceği, kendinizi iyi hissedeceğiniz bir gün olmayacağı anlamına gelir. Stresle ve yaptığınız fiziksel aktivite ile hiçbir alakası yoktur. Hiçbir ilaç tedavisi sizi rahatlatmaz ve günlük aktivitelerinizi tamamlamak size zor gelmeye başlar.
2. Farklı tipteki ağrılar
Böbrek enfeksiyonları fark etmeyi öğrenmeniz gereken genellikle farklı tipte rahatsızlıklara neden olurlar: Karnın her iki tarafında da ağrı. Ara ara kasığa doğru yayılan ve bu bölgenin üzerine baskı uygulandığında geçici şekilde azalan ağrı. Genellikle tek bir bölgede şiddetli sırt ağrısı. Sanki ağrı bölgesinde sıcak bir disk varmış gibi hissedilir. Aralıklı fakat yoğun baş ağrısı.
3. İdrarda değişiklik
Böbrek enfeksiyonunun yaygın bir belirtisi ani şekilde beliren tuvalete gitme isteğidir. İdrarınızı her yaptığınızda sanki hala idrarınız varmış gibi hissedersiniz. İdrar kola gibi farklı bir renk alır. Bu içinde kan ya da iltihap olduğunun göstergesi olabilir. Sıradan idrara çıkma işlemi oldukça ağrılı geçebilir.
4. Ateşinize dikkat edin
Bir kaç derecelik ateş yükselmesi bile vücudunuzda özellikle enfeksiyon gibi bir şeylerin olduğunun uyarısı olabilir. Eğer ateşlenmeye ek olarak yukarıda saydığımız belirtilerinde biri de varsa, doktorunuza ne kadar erken giderseniz o kadar iyi olur. Bu belirtiler genellikle bir böbrek enfeksiyonu yaşadığınızın açık bir göstergesidir.
5. İştah kaybı
Çoğu zaman aşırı yorgunluğunuza iştah kaybı eşlik edecektir. Basit bir salata dahil, doğru düzgün hiçbir şey yemek istemezsiniz. Daha sık olan şey aşırı derecede susamış hissetmenizdir. Bunun nedeni enfeksiyonların vücudunuzu kurutması ve daha fazla sıvı alma isteği uyandırmasıdır.
6. Hızlı kalp atışı
Hızlı kalp atışı veya çarpıntı, ateş ve enfeksiyonun doğrudan bir sonucudur. Vücut enfeksiyonların saldırısına hızlı bir şekilde cevap verir ve bu da kalbin hızlı atmasına neden olur. Oluşan bu durum yorgunluğu da tetikler.
7. Mide bulantısı ve kusma
Bulantı ve kusma seviyesine kadar ulaştıysanız, bu daha yoğun bir böbrek enfeksiyonu yaşadığınızın göstergesidir. Sindirim sisteminiz bazı yiyecekleri kabul etmeyecek ve bununla alakalı problemler yaşamaya başlayacaksınız. Bu durum daha fazla güçsüzlüğe, titremelere ve bitkinliğe neden olacaktır. Böyle bir durumun daha fazla ilerlemesine izin vermeyin. Ateş, yorgunluk, sırt ağrısı, ve idrarınızda kan olması gibi belirtiler oluşuyorsa bir böbrek enfeksiyonunu genellikle tam olarak tanımlayabilirsiniz.
Size en uygun tedavi yöntemini ve ilacı önerecek kişinin doktorunuz olduğunu sakın unutmayın. Normalde bir böbrek enfeksiyonunu tedavi etmek için antibiyotik gerekecektir. Ancak ne olursa olsun her zaman bir sağlık uzmanının tavsiyelerine göre hareket edin. Bu arada, doğru beslendiğinizden, yeterince dinlendiğinizden emin olun ve umudunuzu kaybetmeyin. Sonunda tamamen iyileşeceksiniz.