Evde Lavanta Sabunu Nasıl Yapılır? Bu Tarif Tam Size Göre!
Lavanta pek çok sağlıklı özelliği bulunan şifalı bir bitkidir. Ayrıca çok çarpıcı bir kokusu ve rengi vardır. Bu yazımızda iki farklı tarif ile evde nasıl lavanta sabunu yapabileceğinizi adım adım anlatacağız. Tariflerden birisi daha karmaşık, ötekisi ise daha basit. Çeşitli yararları olan bu sabunu farklı şekillerde de kullanabilirsiniz. Ayrıca çok düşük maliyetli ve çok yaratıcı bir hediye de olabilir.
Çünkü rahatlatıcı bir bitki: Çünkü antiseptik, astrenjan (doku büzücü), antiviral ve antibakteriyel özelliklerinden dolayı, dermatitin, egzamanın, aknelerin, yanıkların ve su toplamalarının iyileşmesine yardımcı olarak önerilir. Çünkü lavanta temizlik ürünlerinde sıkça kullanılır. Çünkü mor rengi ona orjinal bir hava katar. Çünkü çok hoş bir kokusu vardır. Çünkü bebekler ve çocuklar için bile önerilen çok yumuşak bir bitkidir. Çünkü bu sabunu çekmecelerinize, giyisilerinize, yatağınıza hoş bir koku vermesi için de kullanabilirsiniz. Çünkü basit ve yaratıcı bir hediye..
Lavantalı sabun tarifi:
İlk olarak, kullanılacak malzemeleri listeleyeceğiz:
- 210 ml Zeytinyağı veya Ayçiçek yağı
- 30 gram Kostik soda
- 65 ml Saf su
- Lavanta yağı
- Taze veya kurutulmuş lavanta çiçeği
Ayrıca aşağıdaki ekipmanları da hazırlamalısınız:
İstediğiniz herhangi bir şekilde olan bir kalıp; isterseniz bir şişenin alt kısmını kesebilir veya tuğla bile kullanabilirsiniz. Aluminyum kalıp kullanmayın.
- Kostik soda ile çalışabilmek için koruyucu gözlük.
- El blendırı
- Tencere
- Cam kase
- Karıştırmak için ahşap kaşık
Lavantalı sabunun hazırlanışı:
Kalıbınızı hazırlayın, ilk olarak içine biraz lavanta çiçeği yerleştirin. Böylece sabunu kalıptan çıkarttığınızda, sabunun üst kısmında lavanta çiçekleri görünür.
Koruma gözlükleriniz takılıyken, dikkatlice cam kaseyi lavabonun içine yerleştirip, kasenin içine kostik sodayı koyun. Ardından saf suyu ekleyin. Etrafa sıçramasını önlemek için bu sıra ile karıştırmaya özen gösterin. Bu işlem tepkimeye neden olarak ortaya gaz çıkartacağından dolayı, soğumasını bekleyin. Bunu açık bir camın önünde yaparsanız, ortamı olabildiğince hızlı havalandırabilirsiniz. Yağı tencereye koyup kısık ateşte ısıtın. Yağ yaklaşık 40°C sıcaklığa eriştiğinde, ocaktan alın ve içine el blendırı ile dikkatli bir şekilde kostik sodayı ekleyin. Etrafa sıçratmamaya özen gösterin. Koyu, jel gibi bir kıvama gelene kadar karıştırmaya devam edin. Ardından, soğumasını beklemeden 20-30 damla lavanta yağı ve lavanta çiçeği ekleyin. İyicene karıştırın. Bu karışımı kalıba dökün ve sabunun bu alt kısmında da görülebilmesi için üzerine biraz daha lavanta çiçeği ekleyin. Sabuna dönüşene kadar sıcaklığını koruması için üzerini bir havlu ile örtün.
Yaklaşık 12 ila 24 saat soğuyana kadar bekleyin, bu süre içerisinde karıştırmayın veya yerinden oynatmayın. Soğuduktan sonra kalıptan çıkartabilirsiniz. Temiz ve kuru bir yerde saklayın ve sertleşip olgunlaşması için bir buçuk – iki ay bekleyin. Eğer sonuçtan memnun kaldıysanız bir sonraki sefere malzemelerin miktarını arttırarak ve birkaç kalıp kullanarak yapabilirsiniz, isterseniz silikon kek kalıbı bile kullanabilirsiniz. Eğer kek kalıbı kullanmaya karar verirseniz, soğuduktan sonra sabunu dilimleyin. Güzel bir şekilde kuruyup olgunlaşması için sabunları aralarında biraz mesafe bırakarak saklayın. Kostik soda kullanırken çok dikkatli olmanızı, daima çocuklardan ve evcil hayvanlardan uzak tutmanızı öneriyoruz. Daima koruyucu gözlüklerinizi takın; hatta maske ve eldiven bile takabilirsiniz çünkü kostik soda kimyasal aşındırıcı bir maddedir. Eğer cildiniz ile temas ederse, hemen o bölgeye biraz sirke sürün.
Çok basit alternatif bir tarif:
Eğer işleri bu kadar karışık hale getirmek istemiyorsanız, sizin için yine ev yapımı olan daha basit bir tarifimiz var. Şeffaf veya renksiz bir gliserin barı alın. Benmari yöntemiyle eritin ve içerisine birkaç damla lavanta yağı ve bir miktar lavanta çiçeği ekleyin. Hala sıcakken kalıba dökün ve soğumaya bırakın.