Karaciğer Yağlanmasının Belirtileri Nelerdir?
Karaciğer yağlanması vücuda zarar verebilmektedir. Karaciğer yağlanmasının belirtileri nelerdir madde madde sizin için sıraladık.
Bununla birlikte, aşırı yağ dokusu birikimi, şiddetli karaciğer hasarına (iltihaplanma ve yara izi) neden olabilir. Karaciğer yağlanması nasıl anlaşılır? Karaciğer yağlanmasının bilinen en yaygın belirtileri şöyle sıralanmaktadır:
Yorgunluk
Vücudumuzdaki herhangi bir organ işlevsiz hale gelirse, bu durumda karaciğer vücudu korumaya çalışacak ve organa fazla kan pompalayarak telafi edecektir. Bu durumda genellikle açıklanamayan zayıflık yaşanmakta, kafa karışıklığı, karar vermede ya da konsantre olmakta zorluk çekilmektedir. Şiddetli enerji kaybı günlük işlere katılmada da zorluk yaşatmaktadır. Karaciğer yağlanmasına bağlı oluşan yorgunluğa ek olarak nöropsikiyatrik belirtiler de ortaya çıkabilmektedir. Bu durum önemli bir ruh hali düzenleyicisi olan serotonin üretimi kabiliyetindeki değişiklikler nedeniyle kötüleşebilecek depresyon ve anksiyete gibi sorunları içerebilir. Serotonin üretimi karaciğer yağlanması olan hastalarda ortaya çıkabilir ve belirgin değişikliklere neden olur.
Obezite
Karaciğer sorunları vücudunuzun gıdaları sindirebilme yeteneğini ve besin maddelerini emilimini de etkileyebilmekte ve bu da fazla kiloya neden olabilmektedir. Sürekli yağlı, şekerli veya tuzlu gıdalar alınması karaciğer hastalığının temel nedenlerinden biridir. Kötü beslenme veya aşırı alkol alımı gibi yaşam tarzı faktörleri karaciğer problemleri geliştirme riskinizi arttırıyorsa, ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkma ihtimalini azaltmak için mümkün olan en kısa sürede sağlıklı alışkanlıklar edinmelisiniz.
Genetik
Kalıtım, ebeveynden çocuğa aktarılan bir şey, genellikle gelecekteki sağlık problemlerinin birincil göstergesidir. Örneğin, biyolojik bir ebeveyni veya büyükbaba karaciğer hastalığından etkilenirse, o bireyin çocukları ve torunları da rahatsızlığa maruz kalabilir. Karaciğer hastalığı söz konusu olduğunda, araştırmalar bireyin obezite veya alkolizm eğilimi gösterebileceğini ya da yağ ve alkol metabolizmasında yer alan karaciğer enzimlerinin düşük seviyelerde doğduğunu göstermektedir.
Sarılık
Sarılık, cildin sararması ve gözlerin beyazlığında kendini gösteren bir durum, karaciğer hastalığının ortak bir belirtisidir. Karaciğerden gelen safra akışı engellendiğinde bu sarılığa neden olur. Beraberinde karıncalanma, göz kapaklarının çevresindeki küçücük sarı renkli noktalar ve cildin yüzeyini ortaya çıkar. Bu sarı birikintiler, karaciğer fonksiyonlarının azalması nedeniyle vücudun dışına atılamayan kandaki aşırı bilirubinin seviyelerinden kaynaklanmaktadır. Hepatosellüler ve kolestatik sarılığın her ikisi de karaciğer yağlanması nedeniyle ortaya çıkmaktadır.
İdrar ve Dışkı Rengi Değişimleri
Çoğu zaman, sarılık gelişirse, bu idrar renginde de değişimlere yol açmaktadır. Bunun nedeni normalde karaciğer tarafından işlenen toksinlerin varlığıdır, ancak karaciğer düzgün çalışamadığında bu toksinler idrara geçer. Ayrıca, idrarda olağandışı derecede kuvvetli veya keskin koku da olabilmektedir. İdrar kalınlaştıkça idrara çıkmak da zorlaşabilmektedir. Dışkının yapısında ve renginde de değişiklikler olabilir. Dışkı beyazımsı veya kil renkli olabilir ancak şiddetli bir koku bırakmaz. Bazı durumlarda dışkıda kan da görülebilir. Bu tür belirtiler ciddidir ve derhal doktora başvurulmalıdır.
Cilt Rengi Değişimleri
Sarılıktan kaynaklanan cilt değişikliklerine ek olarak, boyun bölgesinde veya kol altlarındaki ciltte lekeli renk değişimleri olabilir. Ek olarak, yüz, göğüs, sırt ve omuzlarda örümcek damarları oluşabilir. Tırnak yataklarında beyaz lekeler de diğer bir belirti olabilir. Çoğu durumda, yağlı karaciğer hastalığından kaynaklanan cilt değişiklikleri deriyi koyulaştırır.
Karın Ağrısı
Karın ağrısı, karaciğer yağlanması veya karaciğer yetmezliğini gösterebilir. İç kanamayı gösterebilen karnın orta veya sağ üst kısmında rahatsızlık yaşayabilirsiniz. Bu durumda, gastrointestinal sistem içindeki kan damarları iltihaplanır ve neticesinde kusarken ya da dışkıda kan görülebilir. Çoğu vakada, karın ağrısına midede sıvı tutulması eşlik eder ve bu durum asit olarak bilinir.
Hiçbir Belirtinin Olmaması
Karaciğer yağlanması hastalığı genellikle sessiz bir şekilde ilerler; yani başlangıçtan itibaren olmak üzere neredeyse hiçbir belirti göstermez. Ancak hastalıkta, yağ birikirken herhangi bir belirtinin olmaması diğer karaciğer hastalıklarının tetiklenmesine neden olabilmektedir. Sonunda, tedavi edilmeyen karaciğer yağlanması karaciğer yetmezliğine yol açabilir.
Sıvı Birikimi
Karında ve karaciğerde sıvı birikmesi nedeniyle ortaya çıkan karıncalanma ve şişkinlik hissi karaciğer hastalığının başlamasıyla ortaya çıkacaktır. Bu durum aynı zamanda iç organlar üzerinde şiddetli baskı oluşturduğu için solunum zorluklarına da neden olabilmektedir.
Kaslarda Zayıflık
Karaciğer yağlanması ya da diğer karaciğer hastalığı olan kişilerde el kaslarının zayıflaması, parmakların kıvrılmasını ve kas titremelerinin oluşması kas kaybını ya da başka bir birleşik durumu geliştirecektir. Karaciğerin proteinleri metabolize etme yeteneğinden yoksun kalması hastanın çatlaklara ve kemik kırılmalarına daha duyarlı olmasına da yol açmaktadır.
Karaciğer Yağlanması Hastalığı Nedir?
Karaciğer yağlanması oldukça yaygın bir durumdur. Özellikle diyabetli kişilerde ve aşırı kilolu kişilerde daha sık görülür. Herhangi bir belirti yaratmamasına rağmen önemli sağlık problemlerine neden olabilir. Karaciğer, vücudun yiyecek ve atık maddelerin işlenmesindeki ana organıdır. Sağlıklı bir karaciğer çok az yağ içermeli ya da hiç yağ içermemelidir. Çok fazla alkol tüketmek veya fazla yemek yemek, vücudun bu kaloriyi yağa çevirmesine neden olur. Bu yağ daha sonra karaciğer hücrelerinde saklanır. Zamanla da karaciğer yağlanması gerçekleşir. Birçok insanda karaciğer yağlanması tek başına çok fazla problem oluşturmaz. Bununla birlikte, bazı insanlarda yağlı karaciğer iltihaplanır. Zamanla bu yavaş yavaş kötüleşir ve siroza neden olabilir. Bu oldukça ciddi bir hastalıktır. Karaciğer sirozu çeken bazı kişiler karaciğer kanseri geliştirme de riskine sahiptir.
Karaciğer yağlanması neden olur?
Aşırı yağlı yemekler yemek, yağın karaciğere yükselmesine neden olur. Karaciğer yağları normalde gerektiği gibi işleyemez ve parçalamazsa, çok fazla yağ birikebilir. İnsanlar, eğer obezite, şeker hastalığı veya yüksek trigliseritler gibi diğer bazı durumlara sahiplerse karaciğer yağlanması gelişme eğilimindedirler. Çok fazla alkol kullanımı, hızlı kilo kaybı ve malnütrisyon da karaciğer yağlanmasına yol açabilmektedir. Bununla birlikte, bazı insanlar bu koşullardan hiçbirine sahip olmamalarına rağmen karaciğer yağlanması geliştirebilirler.
Karaciğer yağlanması nasıl geçer?
Karaciğer yağlanması için özel bir tedavi yöntemi uygulanmamaktadır. Ancak altta yatan nedeni tedavi ederek karaciğer yağlanmasını önleyebilirsiniz. Örneğin, eğer varsa, şeker hastalığınızı idare ederek durumunuzu iyileştirebilirsiniz. Alkole bağlı olan karaciğer hastalığınız varsa, yapabileceğiniz en önemli şey alkol içmeyi bırakmaktır. Nasıl yardım alabileceğiniz konusunda doktorunuzla konuşabilirsiniz. Eğer alkol almaya devam ederseniz, alkolik hepatit veya siroz gibi komplikasyonlara maruz kalabilirsiniz. Alkole bağlı yağlı olmayan karaciğer yağlanması hastalığınız olsa bile, alkolü bırakmanız daha mantıklı olacaktır. Eğer kilolu veya obezseniz, yavaş yavaş kilo vermek için elinizden geleni yapmaya çalışın. Dengeli ve sağlıklı bir diyet uygulayın ve düzenli egzersiz yapın.
Ekmek, irmik, pirinç, patates ve mısır gibi yüksek karbonhidratlı yiyecekleri sınırlayın. Yapay meyve suları yerine bol su içmeyi tercih edin. Karaciğer yağlanması ameliyatı: Obez olan hastalarda, kilo kaybını teşvik etmek için bariatrik cerrahi (obezite ameliyatı) karaciğer inflamasyonu ve alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmasının azaltılmasında çok etkilidir. Karaciğer yağlanması için hangi doktora gidilir: Karaciğer yağlanması hastalığı ciddi bir durumdur ve karaciğer uzmanı tarafından düzenli olarak gözlenmesi ve tedavi edilmesi gerekir. Karaciğer uzmanı hepatolog olarak bilinir ve aile doktorunuz tarafından gerekli görülürse bir hepatoloğa sevk edilmeniz gerekir.