Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
GENEL

FAYDASINI ÖĞRENİNCE AKTARIN YOLUNU TUTACAKSINIZ

En uğrak noktalarından biri aktar olanları, bitki çaylarına, yeni ve şifalı bitkiler keşfetmeye meraklı olanları böyle alalım. Bugün size isminin ilginçliğiyle dikkat çeken ama görünce büyük bir ihtimalle çok tanıdık gelecek,belki aranızdan bazılarının ilk kez tanışacağı sıra dışı bir bitkiden söz edeceğiz, sığırkuyruğundan. Adının garipliği bir yana, görüntüsünün zarifliği ve tabii en çok da faydalarıyla kalbinizi çalacak, nasıl kullanıldığını da öğrenince hemen aktarın yolunu tutup denemek isteyeceğiniz sığırkuyruğu tüm yönleriyle kaşınızda!


İlginç isim, tanıdık bir yüz: Sığırkuyruğu nedir? sigirkuyrugu-nedir-faydalari-1 Sığırkuyruğu bitkisi, sıracaotugiller ailesinin sarı renkli çiçekleriyle dikkat çeken güzeller güzeli bir üyesi. Latince ismi verbascum thapsus olan bu bitki, ülkemizde bazı yörelerde yün otu olarak da biliniyor. Boyu 60 ila 200 cm. arasında değişen sığırkuyruğu otu, ince tüylerle kaplı dik gövdesi, sarı renkli çiçekleri ve kendine has görüntüsüyle hemen tanınabiliyor. Ana vatanının Avrupa olduğu söylenen bitki, ülkemizde en çok Marmara, Ege, Akdeniz bölgelerinde yetişiyor.

Güneşi seven sığırkuyruğu, güneşin en yoğunolduğu dönemler diyebileceğimiz yaz-sonbahar arasında çiçekleniyor. Tarlalarda kendiliğinden yetişme imkanı bulabilen sığırkuyruğu, çiçeklerinin hoş kokusuyla da bal arıları başta olmak üzere birçok canlı tarafından da çok seviliyor. Tabii onu sevmek için her biri başlı başına bir değer taşıyan başka bir konu daha var: Sığırkuyruğunun faydaları… Ne işe yarıyor diyenler buraya: Sığırkuyruğu bitkisinin faydaları sigirkuyrugu-nedir-faydalari-2 Sığırkuyruğu, özellikle kış aylarında yaygın olarak yaşadığımız grip, nezle, soğuk algınlığı gibi durumlarda yardımımıza koşuyor.


Bir türlü bitmek bilmeyen öksürüğe çare oluyor, balgam söktürücü bir etki oluşturuyor. Solunum bozukluklarının hızla iyileşmesine destek olduğundan bronşit ve astım gibi rahatsızlıklarda da olumlu etkiler gösterdiği söyleniyor. Sığırkuyruğu bitkisi, kulak ağrılarının azalmasına, hatta tamamen geçmesine yardımcı olabiliyor. Güneş yanıklarının zararlarını en aza indiriyor, iyileşme sürecine katkıda bulunuyor. Ciltte oluşan küçük kesik ve yaralanmaların da daha hızlı iyileşmesine destek olduğu biliniyor. Çay olarak tüketildiğinde sığırkuyruğu otu idrar söktürücü bir etki de oluşturuyor.

Halk arasında “Midemi üşütmüşüm, o yüzden karnım ağrıyor” şeklinde anlatılan durumlarda ortaya çıkan o mide ağrılarına da iyi geliyor. Karaciğer ve dalak başta olmak üzere iç organlarımızın sağlığına olumlu katkılarda bulunuyor. Son olarak, çıban ve basur gibi sorunlarda da kullanılabildiği söyleniyor. Sığırkuyruğundan faydalanlanın yolları nelerdir: Sığırkuyruğu nasıl kullanılır? sigirkuyrugu-nedir-faydalari-3 Sığırkuyruğu otunun faydalarına yararlanabilmek için bilmeniz gereken diğer bir önemli konu tabii ki sığırkuyruğunun nasıl kullanıldığı.


Öncelikle kendisini hangi şekillerde kullanabileceğinizden söz edelim. Sığır kuyruğu bitkisinin çayı, yağı, sabunu, merhemi, tentürü, tütsüsü, hatta sirkesi bile yapılıyor. Dolayısıyla onu kullanabileceğiniz birçok farklı şekil bulunuyor diyebiliriz. Kendisinin en yaygın olarak kullanılan şekliyse çayı.

Sığırkuyruğu çayı nasıl yapılır diyecekler için tarifimizi de şöylece bırakmış olalım: Güvenilir aktarlardan temin edeceğiniz, çiçekleri ve yaprakları bir arada paketlenen kurutulmuş sığırkuyruğu otunu alın. 1 su bardağı kadar kaynatıp bir kenara aldığınız suyun içine 1 tatlı kaşığı kadar ekleyip 5-10 dakika arası demlenmesini bekleyin. Demlenen çayınızı küçük bir süzgeç yardımıyla süzüp tanelerini içinden ayırın ve biraz ılıdıktan sonra afiyetle tüketin. Günde 2-3 bardak içebilirsiniz ama dikkat aşırıya kaçmayın. Sığırkuyruğu çayı dışında, yine aktarlardan ya da doğal ürünler satan online alışveriş sitelerinden elde edebileceğiniz sığırkuyruğu yağını, sabununu, merhemini, tentürünü, tütsüsünü ve sirkesini de üzerinde yazan talimatlara uygun olarak kullanabilirsiniz ama…

Cildinizin üzerinde oluşan yara, kesik, çıban gibi durumlar için ya da kulak ağrısı için kullanacaksanız öncesinde mutlaka doktorunuza danışın, faydalı bir şey yapmak isterken bilmeden kendinize zarar vermeyin, aman diyelim. Son olarak eğer sığırkuyruğu yağını kullanmak istiyorsanız ama hazır almak yerine evde ellerinizle hazırlamak istiyorsanız sığırkuyruğu yağı tarifini de vermeden geçmeyelim. Sığırkuyruğu yağını hazırlamak için taze ya da kurutulmuş halde sığırkuyruğu bitkisi edinin. Ardından temiz, küçük, cam bir kavanozun içine bu bitkiyi bolca yerleştirin.

Üzerine de kavanozun hemen hemen ağzına kadar gelecek şekilde doğal zeytinyağı ekleyip kavanozun kapağını hava almayacak şekilde kapatın ve güneş gören bir yerde yaklaşık 2-3 hafta bekletin. Bu süre zarfında her gün, günde bir kez kavanozu güzelce sallamayı ihmal etmeyin. Süre dolduğunda hazırladığınız sığırkuyruğu yağını süzgeçle süzdürerek tanelerini içinden ayırın ve elde ettiğiniz yağı güneşe doğrudan maruz kalmayacak şekilde, kahverengi küçük cam şişelerde saklayın ve dilediğiniz zaman kullanın. İşte bu kadar!

Bir zararı olmasın sakın: Sığırkuyruğu otu zararları sigirkuyrgu-nedir-faydalari-4 Sığırkuyruğunun bilinen ciddi bir yan etkisi bulunmuyor ama aslında her bitkide olduğu gibi sığırkuyruğu konusunda da dikkati elden bırakmamak, kullanımında aşırıya kaçmamak, çayını bile günde 2-3 bardaktan fazla içmemek büyük önem taşıyor. Bunun dışında özellikle karaciğer, dalak ya da kulak gibi sığırkuyruğunun etkisini fazlaca gösterdiği organlarınızda oluşan hastalıklar başta olmak üzere, herhangi bir ciddi ya da kronik rahatsızlığınız varsa asla ama asla doktorunuza danışmadan sığırkuyruğu otunu tedavi amaçlı olarak kullanmaya başlamamalısınız.


Aynı şekilde hamilelik ve emzirme dönemlerindeki kadınlarında her ne kadar ciddi bir yan etkisi olmasa da asla doktorlarına danışmadan kullanmalarını tavsiye etmiyoruz, bizden uyarması. Unutmayın, her bitki, her ürün her bünyede aynı etkileri göstermez, başkasına fayda sağladığı size de faydalı olacağı anlamına gelmez. Sağlığınızı riske atmayın, uzmanlardan yardım almayı göz ardı etmeyin

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu